Fem snabba med Emma om “Barbro och tjuven”

En till ”Barbro-bok” Emma, hur kändes det att börja arbeta med den?

Det kändes som att hälsa på en kompis man inte snackat med på ett tag. Vad hade hänt med Barbros liv sedan vi skildes åt? Det var helt enkelt mysigt att hänga igen.

Bild på illustratören Emma Ganslandt.
Emma Ganslandt
Foto: Privat

Vad var de största illustrationsutmaningarna i den här boken?

I första boken låg utmaningen mest i att skildra Barbros olika sinnesintryck, en fågel har ju som regel inte världens mest uttrycksfulla ansikte. I bok två hade jag redan koll på detta så det gick snabbt att komma in i. Men då dök det upp något annat som var nytt för mig. Med tanke på bokens titel så kan man ju ana att en skum typ dyker upp. Det var en utmaning att skapa en karaktär som kändes lite läskig men inte alltför otäck. Man vill ju att barnen skall våga vända blad. Jag gör ofta mysiga hemmiljöer men här skulle jag teckna ett hem som innehas av någon som lever i samhällets bottenskikt, både ekonomiskt och intellektuellt. Sen var det den där voljären…kanske inte en utmaning men liiiite jobbigt att teckna den flera gånger. Det var en hel del gröna pinnar.

Bildurklipp ur boken "Barbro och tjuven". Bilden visar tjuven som bär på en säck med papegojan Barbro i.
Urklipp ur boken “Barbro och tjuven”.

Vilken karaktär och vilket uppslag i boken är du mest nöjd med?

Boken innehåller en massa sköna typer. Här finns bland annat djurskötare, Barbros människofamilj och zoo-besökare. Men det som var roligast att teckna förutom Barbro var nog nyhetsankaret och den något mätta polisen. Att välja ut vilket uppslag som var roligast är omöjligt. Jag gillar alltid det uppslaget bäst som jag håller på med just då i stunden.

Bildurklipp från boken "Barbro och tjuven". På bilden är det en stor fågelvoljär med papegojor. Det är ett stort avspärrat hål i voljären. Det är mycket folk och polis och media är på plats.
Urklipp ur boken “Barbro och tjuven”

Varför ska man läsa ”Barbro och tjuven”?

Alla som läst första boken om Barbro känner nog en nyfikenhet på vad som hände med henne sen. Hur blev hennes liv där i djurparken, fick hon det bättre? En del barn (och även vuxna) tyckte ju att det var hemskt sorgligt att hon blev bortvald och att familjen placerade henne där. Så här med bok två kan jag känna att nog flyger jag heller omkring med min bästis och äter glass än håller på att diska och städa för att få lite beröm.

Du har nu lärt känna och arbetat med Barbro i två böcker. Vem är hon, vem har du lärt känna?

Bildurklipp ur boken "Barbro och tjuven". Bilden föreställer en glad papegojan Barbro som flyger med en partyhatt på huvudet.
Urklipp ur boken “Barbro och tjuven”.

Jag tycker att Barbro känns som en lojal vän, en sådan som ställer upp och finns där för en. Hon vill pigga upp en och tar en med på en massa skoj. Hon är hjälpsam och rolig. Jag tror att hon har en stor önskan om att bli omtyckt och kan nog bli utnyttjad lite om hon inte ser upp. Jag tror att alla hade mått bra av att ha en egen Barbro i sitt liv.